Öppet Hus

Den 7 december kl 13-17 är det öppet hus i Honungsboden.

Det kommer att finnas honung till försäljning, både från Rydbo Saltsjöbad och från bigården vid Östra Ryds kyrka. Det kommer också att finnas bivaxsalvor från HonungsKraft. HonungsKraft är registrerade hos Läkemedelsverket och har gjort den säkerhetsbedömning som krävs avseende EUs allergener för att kunna sälja sina salvor öppet. Det finns många som säljer ”tass-salvor” och möbelkrämer för att kringgå de regler som finns.

Vidare kommer Ihrfors keramik att sälja bruks- och konstföremål i stengods.

Välkommen till Saltsjöstigen 4, Rydbo Saltsjöbad, Åkersberga!

Nu är Honungsbodens Snabbköp intaget för säsongen. Honungen tål kyla, men etiketterna på honungsburkarna krullar sig när det är fuktigt och då ser burkarna inte så snygga ut längre.

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Framtidens protein

Fick förmånen att hålla en föreläsning på temat ”Framtidens protein med drönare på menyn” i samband med Farsta Södertörns Biodlareförenings årsmöte. Några av deltagarna tände på idén att försöka göra ett torkat ”mjöl” av drönarna för att man enklare ska kunna äta upp dem. Då skulle man dels slippa se dem, dels göra det enkelt att använda proteinet som förstärkning i olika rätter, smoothies med mera.

När jag var klar var det i alla fall några som började längta till sommaren och kommande drönarutskärningar.

Foto: Noemi Nilsson

När jag håller en föreläsning om bin eller biodling brukar jag alltid ha något ”bi-mässigt” på mig. Ofta har jag min overall på, men idag hade jag min fina bi-kjol. Det är en svart kjol med invävda bin i guldtråd i tyget. Tyvärr syns inte den detaljen på bilden ovan. Kjolen är inköpt på Myrorna i Örebro i somras. Kunde inte motstå den … Detalj av tyget enligt nedan.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Vi hade en träff i onsdags i min biodlarförening, Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening. För att få lite variation på tilltugget när vi ses har vi en fika-lista där medlemmar får anmäla sig och fixa fikatillbehör. Annars har jag hotat med att det bara blir torra skorpor med smör och honung (inte så bara …).

I onsdags hade medlemmen Eva bakat, inspirerad av stundande Halloween. Helt fantastiska kanelbullar med honung i stället för socker och gulliga ”drönar”-kakor och smarriga chokladkakor med ”drönare” av mandlar doppade i vit choklad.

Länk | Posted on av | Lämna en kommentar

Drönarkaka

50 gram smör
50 gram mörk choklad (70 %)
0,5 dl honung
1 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
10×10 cm vaxkaka med frysta, tinade drönarlarver

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smörj och bröa en form. Jag brukar ”bröa” med vetegroddar eller mandelmjöl.
 3. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i smöret och rör tills chokladen smält och blandats med smöret.
 4. Vispa ägget och honungen.
 5. Blanda mjöl och bakpulver.
 6. Vänd ihop ägg- och honungsvispet med chokladsmöret och mjölblandningen.
 7. Pressa 10×10 cm vaxkaka med tinade drönarlarver med potatispressen och blanda i smeten.
 8. Grädda i ca 15-20 minuter. Kolla noga så att inte kakan bränns.
 9. Ta ut formen medan kakan fortfarande är lite lös i mitten.
 10. Låt kakan svalna innan servering.
 11. Servera med vispgrädde och frukter och bär.Drönarkaka
Publicerat i Recept | Lämna en kommentar

Rotary Österåker

Då har jag bidragit till ett Rotogram. Det är ett gåvobevis till förmån för Rotarys Läkarbank som sänder ut frivilliga och oavlönade läkare och tandläkare till låginkomstländer där de räddar liv och ger hälsovård åt sjuka och fattiga människor.

Jag pratade om bin och biodling och att vi behöver bin och andra pollinatörer – annars får vi ingen (eller väldigt lite) mat själva.

Foto: Linda Moberg

 

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honungsbedömning

I kväll har vi haft årets honungsbedömning i Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening. 15 medlemmar deltog med en burk av sin honung.

En liten ”jury” går igenom renhet (kollar om det finns några partiklar i honungen), konsistens, lukt och smak, färg. Sedan mäts också vattenhalten med hjälp av en refraktometer. För att ha godkänd vattenhalt får honungen innehålla max 20 % vatten. Kvällens honungsprover varierade mellan 16,4 % och 18 % – alltså hade alla godkänd vattenhalt och det blev inga poängavdrag övriga mätområden. För säkerhets skull använde vi tre olika refraktometrar!

Alla medlemmar får också smaka på innehållet i alla honungsburkar och vara med i bedömningen.

Honungsbedömningen ligger till grund för om biodlaren har rätt att använda SBRs etikett och en sammanställning av samtliga honungsprover lämnas till SBR.

I år testade vi också att ha en sensorisk test av honungen. Det var inte helt lätt att uppfatta de fina smaknyanser som honungen har efter 8 smakade prover. Då smakar allt väldigt sött!

”Juryn” i arbete – vi märkte inte ens att fotografen tog en bild. Foto: Birgitta Leymann

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honungens dag 20 augusti

Stort firande av Honungens dag igår med en intervju om honung och biodling i P4.

https://sverigesradio.se/eftermiddagip4stockholm

Avsnitten är 15 minuter och 1 timme och 21 minuter in i programmet.

Förutom intervjun hade jag avslutning av den sista av mina nybörjarkurser. Vi hade honung på schemat och gick igenom hur man skattar, behandlar, ”burkar”, etiketterar mm honungen och de regler som gäller för hantering av livsmedel.

Några kommentarer från deltagarna:

 • ”Stort tack till dig och din smittande entusiasm. Det har verkligen varit inspirerande”
 • ”Stort tack till er alla för en väldigt kul och givande kurs!”

Av Maria J fick jag tom ett litet paket … jag som verkligen gillar små paket. I paketet ett helt bedårande litet bi på en honungsdroppe. Tack Maria!

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Intensivkursen – avslutning

Igår hade vi sista träffen med intensivkursens deltagare. Vi gick igenom honungshantering och hur man slungar honung i praktiken. Vi hjälptes åt att täcka av och sila och slunga och burka … Vattenhalten på den alldeles nyslungade honungen var 17,8 %.

En av de mindre ”extra”-deltagarna fick i uppgift att fixa etiketter till burkarna. De blev jättefina.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Wira Bruk

Laddat bordet utanför restaurangen med nyslungad honung och salvor från HonungsKraft! Vackert väder och många intresserade och intressanta besökare! Honungen från min bigård vid Östra Ryds kyrka tog slut – vet inte om det var tuppen på etiketten som lockade eller om det var inslaget av lind?

Publicerat i Biodling, Hudvård | Lämna en kommentar

Intensivkurs ”Biodling för nybörjare!

Då har jag genomfört en intensivutbildning i biodling för nybörjare. Det var en liten grupp deltagare som inte kunde gå en vanlig kurs eftersom de arbetar skift eller har ett schema som inte sträcker sig så långt fram i tiden att de kan boka in sig med flera träffar varje eller varannan vecka.

Vi har träffats två hela dagar och kommer att ses igen i augusti för att slunga honung och gå igenom hur man hanterar honung.

Det kanske blev lite ”korvstoppning”, men deltagarna uppskattade att vi gick igenom allt som vi brukar gå igenom på en kurs och nu känner de sig redo att skaffa bin! Jag kommer, precis som när jag håller andra kurser, att finnas till hands om de blir osäkra när de har kommit igång med sina egna bin.

På väg mot kuporna för att kolla i praktiken hur bland annat en drottning ser ut, arbetsbin, drönare.

En av deltagarna hörde av sig efteråt: ”Tack Maj! Det var såååå spännande och intressant. Och du var så bra också!! Enkelt och lättförståeligt på alla sätt. Trevlig miljö fick vi vistas i också.”

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar