Bin i mitten av november

Bin novemberSå här ser det ut när man lyfter på locket till en bikupa i mitten av november. Jag har plexiglas under locket för att kunna se vad de har för sig. Man ska inte störa bina i onödan, men enligt många som jag har pratat med så är det OK att lyfta lite försiktigt på locket emellanåt och kika ner så det gör jag eftersom jag är så nyfiken.

På bilden syns det täta vinterklotet och det gula mönstret är vax som de byggt på plexiglasskivan.

När yttertemperaturen på hösten sjunker till ca 8-10 grader stannar bina kvar i kupan och sätter sig i ett vinterklot. Det innebär att de sitter tätt, tätt tillsammans med drottningen i mitten så att hon har en konstant temperatur på 20-25 grader. Bina turas om och cirkulerar i klotet och de som suttit ytterst får komma in i värmen och de som varit i mitten av klotet och värmt sig förflyttar sig utåt i klotet.

För att hålla värmen i klotet äter bina av vinterfodret och hela klotet flyttar sig så att de har tillgång till mat.

 

Annonser
Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honungsbedömning 2

Igår var det honungsprovning i den biodlarförening där jag är stödmedlem, Österåkers Biodlarförening. Vi startade med årsmöte och sedan blev det honungsprovning.

Elva biodlare ville få sin honung provad och bedömd – även jag, fast jag redan fått årets honung avsmakad, granskad och undersökt i samband med Sundbybergs & Spångaortens honungsprovning. Även vid denna provning fick jag och mina tjejer bra betyg. Full pott med 25 poäng av 25 möjliga och 17,2 % vattenhalt.

För att träna på att använda min refraktometer (som mäter vattenhalten i honungen) hjälpte jag till som extra vattenhaltmätare.

Honungsprovning nov 17.JPG

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Hälsa och hudvård från bikupan

I samband med en träff för ordförande-sekreterare-kassörer i Biodlarnas Stockholmsdistrikt den 11 oktober fick jag veta att Biodlarna tillhandahåller studiehandledningar och Power-Point-bilder för fler kurser än nybörjarkursen i biodling. Eftersom jag gillar att hålla kurs beställde jag snabbt de underlag som finns för ”Säker honung” och ”Hälsa och hudvård från bikupan”.

Att honung ska vara säker som det livsmedel den är tycker jag är självklart och det går jag igenom på nybörjarkursen, så jag tror inte att jag kommer att hålla någon kurs i ”Säker honung” i dagsläget …

Men, ”Hälsa och hudvård från bikupan” är lockande! Den mat vi äter kan innehålla många olika ämnen som smakförstärkare, konserveringsmedel, besprutningsrester mm mm. Det vi smörjer på kroppen och i ansiktet kan innehålla många olika kemikalier som huden ”äter”. Därför är det viktigt tycker jag att även huden får äta så ren mat som möjligt!

Nu i helgen har jag testat att göra eget cerat av bivax och kallpressad, ekologisk olivolja. Det bivax jag har använt är s k avtäckningsvax – det ljusa fina vaxet som bina stänger cellerna i honungsramen med när de bedömer att honungen är färdig. Det blev hur bra som helst! Cerat är det enda i läppstiftväg som jag använder!

hudvård 600

All kosmetika, dit även egenhändigt tillverkade krämer, salvor, cerat etc räknas, regleras av Europaparlamentets förordning 1223/2009. Förordningen gäller alla som tillhandahåller – säljer eller ger bort dem gratis – kosmetiska produkter. För att kunna sälja eller ge bort sina produkter måste tillverkaren anmäla sig och sina produkter till EUs kosmetikaregister och betala en årlig fast avgift och en avgift per produkt.

Därför är det viktigt att lära sig att göra sina egna hudvårdsprodukter, så det blir nog sådana kurser framöver …

 

 

 

 

Publicerat i Hudvård | Lämna en kommentar

Honungsbedömning 1

Den 25 oktober var det dags för årets honungsbedömning i den biodlarförening  där jag är ”riktig” medlem (Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening). Jag är stödmedlem i Österåkers Biodlarförening eftersom vi numera bor i Åkersberga.

Stämningen var hög när de medlemmar som ville och vågade lämnade in sin honungsburk för bedömning tillsammans med sitt honungsbedömningskort.

Eftersom honung är ett livsmedel som även andra ska kunna äta är det viktigt att den hanteras på ett hygieniskt och säkert sätt. För att ha koll på den lagstiftning som gäller är det viktigt att gå igenom den ”Bihusesyn” som SBR, Biodlarna, sammanställer varje år, med en faktadel med de lagar och regler som gäller och en del för egenkontroll där jag själv som biodlare kan se hur jag uppfyller de krav som ställs.

Vid honungsbedömningen avsmakas alla honungsprover av samtliga närvarande och en bedömning görs av: Renhet, Konsistens, Lukt & smak, Färg, Vattenhalt. Finns det partiklar i honungen blir det poängavdrag, är honungen kornig blir det poängavdrag, finns det främmande lukt- & smak-inslag blir det poängavdrag, har provet onormal färg blir det poängavdrag. Vattenhalten får vara högst 20 % för godkänd honung.

Honungsprovning okt 17.600

Hur gick det då för mig/oss? Förutom att jag försöker sköta om mina bin och hantera honungen så bra som möjligt så är det ju mina fantastiska ”tjejer” som samlar in den nektar som blir till honung. Inga poängavdrag utan vi fick maximala poäng, 25 bedömningspoäng. Vattenhalten var 17,2 %.

Det är spännande att honung kan ha så många färg- och smaknyanser. Det är de blommor som bina hämtar nektar från som både ger smak och färg. Vi fick in ytterligare ett prov i en flaska. Flaskan innehöll mjöd, som vi också fick provsmaka utanför honungsbedömningen. Nja, inte helt drickbar tycker jag. Den behöver nog jäsa färdigt och sedan lagras för att kunna drickas med behag.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Myrsyra

På hösten sedan all honung är skattad behandlar jag alla samhällen med 60 % myrsyra som ett led i varroabehandlingen. Det är viktigt att yttertemperaturen inte är för hög när behandlingen görs. Det ska inte vara över 25 grader varmt (så varmt har det väl inte varit så många dagar i sommar …).

Behandlingen går till så att 2 milliliter myrsyra per ram i kupan (= 20 milliliter per kupa) droppas på en wettexduk som ligger löst ovanpå ramarna. Myrsyraångorna dödar de kvalster som finns i yngelceller och på de vuxna bina.

I år har det inte varit speciellt mycket varroa i mina bigårdar men det är ändå viktigt att behandla bina. Nästa behandling, med oxalsyra, kommer att göras i december.

myrsyra 600

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Honung i Helsinki

Eftersom vi gifte oss i Helsinki den 6 september 1992 så åkte vi tillbaka dit för att fira vår 25-åriga bröllopsdag i på plats i staden! Vi har firat ordentligt med att bo fint, äta gott, besöka ”vår” kyrka, Tempelplatsens kyrka/Bergskyrkan, äta bröllopsdagslunch på Lehtovaara, där vi åt bröllopslunch tillsammans med våra mammor för 25 år sedan.  Kyrkan var lika fylld av turister nu som för 25 år sedan, men alla föstes ut innan vi gifte oss och vi fick ha kyrkan för oss själva tillsammans med ambassadprästen. Turisterna stod utanför och väntade och fotograferade oss och förmodligen finns vi med i fotoalbumen runt om i världen som ett ”typiskt finskt bröllop”.

Priset på honung är högre i Helsinki än i Sverige. I alla fall jämfört med mina priser på olika burkstorlekar och ramhonung.

Vi höjer priset till 2018 års skörd!

Blogg Helsingfors 1.600

Blogg Helsingfors 2.600

Blogg Helsingfors 3.600

Blogg Helsingfors 4.600

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Kursdeltagarna slungar honung

Den 20 augusti bjöd jag in mina kursdeltagare till en dag med slungning och hantering av honung. De deltagare som har hunnit få honung tog med sina ramar som vi avtäckte gemensamt och sedan slungade.

Glädjen var stor när hinkarna fylldes med deras alldeles egna honung.

kurshonung

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Framtidens mat?!

I samband med biodlarkongressen Beecome, i Malmö, förra våren lyssnade jag på föreläsningen ”Ätbara insekter” av Annette Bruun Jensen från Köpenhamns Universitet. I stora delar av världen ingår insekter och larver i den ordinarie kosten. Efter föreläsningen fick de som ville testa att äta drönare i praktiken och det ville jag förstås! Visst kände jag ett motstånd när jag såg drönarlarven ligga i handen och sedan föra honom till munnen … men det gick.

Drönare 400

Som alla vet ingår drönarutskärning som en av metoderna att bekämpa varroa. Vad kan man då göra med sina utskurna drönare? Hönsmat? Mat till vilda fåglar? Eller människomat? Jag börjar med att lägga hela den utskurna vaxkakan i en plastpåse i frysen för att vara säker på att inte orsaka onödigt lidande och för att behålla färskhet och näringsinnehåll. Det hade blivit ganska fullt i frysen och jag bestämde mig för att testa att göra en drönarrätt en kväll när maken var borta. Jag bröt en bit av en frusen vaxkaka och det var lätt att pilla ur drönarna så länge kakan var frusen. Vartefter kakan tinade blev drönarna mjuka och svåra att hantera. De över gick från larver till mos.

Jag fräste en dryg deciliter drönare i smör till gyllene färg, strödde lite fint salt över (Sel-de-Guerande från salinerna i Frankrike) och fyllde två avocadohalvor. För att det skulle se lite piffigt ut placerade jag några dillvippor på toppen. Jo, det gick att äta. Drönare smakar inte så mycket i sig själva. Nästa gång kommer jag nog att ha en god sås eller dressing till.

Drönare, avocado

Publicerat i Recept | Lämna en kommentar

Sorthonung

Eftersom honungen från mina två bigårdar kommer från helt olika blommor och därför har skillnader i smak och färg har jag valt att ha olika symboler på etiketterna.

Honungen från Rydbo Saltsjöbad har en livboj, liknande den som finns vid områdets två badplatser.
Livboj RS 200

Honungen från kyrkan vid Östra Ryd pryds av den stolta tuppen som finns på kyrktornet. Jag tog ett foto av originaltuppen och tecknade sedan av den.
Tupp 001svart vänster 200

Som kronan på verket använder jag en locksäkring från Svenska Bin. Locksäkringen visar att ingen har öppnat burken sedan jag fyllt den med honung och stängt locket.
Svenska bin 200

Svenska Bin är en ideell förening, vars syfte är att marknadsföra svensk honung och informera om binas viktiga pollineringsarbete. Det mesta som handlar om bin och honung i svenska media har sitt ursprung i Svenska Bins duktiga kommunikatörer.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honung i ram

honungsram

Så här ser helt ”rå” honung ut när den ligger i sina vaxceller som bina byggt i den ram som jag som biodlare sätter in i kupan. När bina hämtar nektar ur blommorna innehåller den mycket vatten. För att honungen inte ska jäsa i kupan bearbetar bina honungen så att den innehåller max 20 % vatten. När bina anser att honungen är färdig och lagringsduglig förseglar de cellen med ett vaxlock. Den honung som jag slungat hittills i år har en vattenhalt på 17 %.

Jag använder halvlådor till skattlådor. Därför är ramarna ganska små och de väger mellan 1,5 kg till 1,8 kg när de är fyllda med honung.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar