Tidig vår?

Idag har jag varit utomhus en stor del av dagen – jag har snickrat (nåja) en liten bod att ha krukor, jord mm i tillsammans med ett proffs. Jag vet inte om jag har varit till nytta eller om jag mest har varit i vägen. Jag har i alla fall fått skruva fast brädor och ”lock”. Det blev hur bra som helst.

Boden ligger nära min hemma-bigård. Jag trodde nästan inte mina ögon när jag såg att flera av mina bin var ute och flög. Den 21 januari! Jag skickade snabbt ett sms till min guru Horst. Han svarade 9 grader varmt, solsken, pollensäsongen har börjat. Skönt – då behöver jag inte oroa mig!

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Bivax

Idag har jag tagit hand om bivax som mina husdjur producerat. Det allra finaste vaxet, avtäckningsvaxet – som bina stänger de celler med som innehåller honung – har jag särbehandlat för det kommer att användas i de salvor mm som HonungsKraft producerar. Övrigt vax som bina använt i sina ramar som kan ha innehållit honung och/eller larver kommer jag att lämna in för tillverkning av mellanväggar. De ramar som sätts in i kupan ska innehålla en vaxmellanvägg som är präglad i ett speciellt mönster som gör att bina vet hur de ska bygga ut mellanväggen med celler.

När jag smälter vax så gör jag det i en ”Saft-Maja” som jag klär invändigt med odlingsduk så att eventuella föroreningar och smuts som finns i vaxet stannar kvar i duken och det rena vaxet rinner ut och samlas ihop i en klump. Vax är värdefullt och allra helst skulle jag vilja ha ett ”slutet system” med eget vax.

Då behövs en gjutform, som jag inte har än så länge. Det kanske blir en sådan investering på sikt?

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Funderat på att bli biodlare? 3 mars, kl 18.30-20.30

Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en kväll med inspiration till dig som funderat på att bli biodlare. Det är jag som får förmånen att hålla i kvällen! Välkommen den 3 mars kl 18.30 till ca 20.30. Läs mer i länken nedan.

Jag kommer att ta upp: Livet i bikupan, den utrustning en biodlare behöver, bi-produkter i form av honung, bivax, propolis, pollen, pollinering mm mm. Det kommer att bli provsmakning på honung från olika blommor och kanske kommer jag att bjuda på en drönarkaka. Drönarlarver är en bi-produkt i hanteringen av varroakvalstret och jag anser att det är framtidens protein!

Mer info här:

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

På plats i Honungsboden

Nu är vi redo och har dukat bordet inför vårt öppna hus i morgon, 7 december, i Honungsboden!

Honung, salvor och hantverk i keramik av Eva Ihrfors. På bilden till höger tre-i-rad-spelet med bin och bikupor i halm som spelpjäser.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Oxalsyrabehandling

Idag hjälptes vi åt att oxalsyrabehandla alla våra bin, min granne/kursdeltagare Marianne och jag. Det gick jättebra! Vinterlugnet rådde i de flesta kupor och bina brydde sig inte om oss. I några kupor flög ett och annat bi upp och undrade vad vi hade för oss.

Känns bra att alla bi-aktiviteter är klara för i år!

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Förberedelserna i full gång …

Nu på lördag, den 7 december, blir det öppet hus i Honungsboden!

Igår var ”fabriken” igång och vi tillverkade massor av Bivaxsalva – båda varianterna – och Läppsalva för att kunna sälja. Det är utmärkta julklappar, både att ge bort och att ge till sig själv. Bivaxsalvan är välgörande på torr hud, till exempel torra händer, fötter och armbågar. Läppsalvan gör dina läppar mjuka och lena.

Publicerat i Hudvård | Lämna en kommentar

Bli biodlare 2020!

Nu ligger vårens kursdatum ute på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida. Jag kommer att hålla två kurser våren 2020. En med teoridelen i Danderyd och där jag har praktiken i min bigård och slungning av honung hemma hos mig i min HonungsBod och en som jag bara håller i HonungsBoden.

Jag tar bara emot 6 deltagare per kurs för att jag ska kunna ”se” alla och jag vill också att gruppen ska lära känna varandra så att de kan utbyta erfarenheter med varandra efter kursen.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Välkommen på öppet hus!

Nu är affischen klar till vårt öppna hus!

Välkommen den 7 december kl 13-17.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Förnyat förtroende

Igår, i samband med Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförenings årsmöte, valdes jag till ordförande för ytterligare ett år.

Det känns bra att medlemmarna är så nöjda med mig att de vill att jag ska fortsätta som ordförande!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Öppet Hus

Den 7 december kl 13-17 är det öppet hus i Honungsboden.

Det kommer att finnas honung till försäljning, både från Rydbo Saltsjöbad och från bigården vid Östra Ryds kyrka. Det kommer också att finnas bivaxsalvor från HonungsKraft. HonungsKraft är registrerade hos Läkemedelsverket och har gjort den säkerhetsbedömning som krävs avseende EUs allergener för att kunna sälja sina salvor öppet. Det finns många som säljer ”tass-salvor” och möbelkrämer för att kringgå de regler som finns.

Vidare kommer Ihrfors keramik att sälja bruks- och konstföremål i stengods.

Välkommen till Saltsjöstigen 4, Rydbo Saltsjöbad, Åkersberga!

Nu är Honungsbodens Snabbköp intaget för säsongen. Honungen tål kyla, men etiketterna på honungsburkarna krullar sig när det är fuktigt och då ser burkarna inte så snygga ut längre.

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar