Augusti

Snart är biåret 2018 slut. Det känns alltid väldigt tidigt när det börjar bli slutet av augusti – för fortfarande är det mycket sommar, eller i alla fall sensommar kvar för oss människor. Sedan får vi hoppas på en lång och härlig höst.

För bina är det inte så. Nu har nästan alla blommor blommat över och vi får vänta till våren för påfyllning. Jag håller på att slutskatta honungen och ge bina vinterfoder. I år har jag valt att ge dem sockerlösning i stället för Bifor. Jag märkte förra året att de drog ner sockret snabbare jämfört med Bifor. Övriga höstarbeten i bigården är att behandla samhällena med myrsyra och oxalsyra för att hålla varroan nere.

Tarmbakterierna hos människan är ett ”hett” ämne just nu och även binas tarmhälsa har undersökts utifrån hur olika typer av vinterfoder påverkar deras tarmbakterier. I senaste numret av Bitidningen (nr 7-8/2018) finns en sammanfattning av artikeln ”The impact of winter feed type on intestinal microbiota and parasites in honeybees” av dr Paul d´Alvise och medarbetare. De vinterfoder som undersökts är glukossirap, en inverterad sockerlösning (motsvarande Bifor) och lokalt producerad honung. Resultatet visade att honung inte var bättre än en sockerlösning som vinterfoder när binas tarmflora jämfördes.

Under augusti har det också varit avslutning för de två kurser för nybörjare som jag hållit i vår och sommar. Sista avsnittet handlar om honung och hur man hanterar honungen på ett säkert sätt. Honung är ju ett livsmedel som andra ska kunna äta utan risk. För att kunna slunga honung ligger det senare än övriga kursavsnitt. Glädjen var stor när ”guldet” rann ur slungan ner i en hink.

Trots en väldigt torr sommar har det blivit en hel del honung. Sensommarhonungen är mörk och mustig. Förmodligen finns det inslag av ljung och andra mörka nektarkällor i den.

Liksom förra sommaren har jag skördat en del kakhonung som mina vänner från Kurdistan gillar.

 

 

Annonser
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Linden blommar

Det nästan ”kokade” i lindarna utanför Tingshuset  i Wira bruk i söndags. Det var massor av humlor, fjärilar, olika flugor, men inga bin! Det kanske inte finns några bin i Wira med omnejd? Hoppas, hoppas att även linden blommar vid Östra Ryds kyrka där några av mina bin bor! Linden är tidig i år, den brukar blomma i slutet av juli!

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honung som hyra

Igår betalade jag ”hyra” till Östra Ryds kyrka för att jag får ha bin bakom kyrkan. Jag brukar ställa burkar i entrén till kyrkan så att besökare kan köpa en burk väldigt lokal honung och betala till kyrkans Swish eller lägga betalningen i sparbössan. Jag dukade upp kyrkhonungen i samband med att jag lyssnade till en fantastisk konsert, ”Musik i sommarnatten”, som startade kl 22. Det en magisk kväll till magiska toner. När konserten var slut såg vi en fantastisk måne över Kyrkviken i den ljumma och ljusa midsommarnatten.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Primörhonung

Nu är Honungsbodens snabbköp laddat med den allra första honungen i år – riktig primörhonung! Honungen är slungad den 9 juni, den är silad och hälld på burk. Än så länge är den flytande, men honung som inte rörs eller ympas kristalliseras och blir väldigt fast med tiden. Förmodligen kommer den att vara flytande i några veckor.

Gul etikett = honung från Rydbo Saltsjöbad.

Grön etikett = honung från Östra Ryds kyrka.

Ett knep för att behålla flytande honung flytande är att frysa den i mindre burkar. När den tinat blir den flytande igen …

Njut den till midsommarens jordgubbar, till en ostbricka, ringla den över det som behöver ett stänk av sötma, perfekt som ”gå-bort-present”.

Kostar 50 kr/burk om 250 gram. I Honungsbodens snabbköp betalar man med Swish.

 

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Ny favorit i biodlarkorgen

Nu har jag hittat grejen!

Förmodligen har de flesta biodlare samma problem som jag med att tända rökpusten och ha den tänd när den behövs. Jag har klumpiga handskar på mig som gör att det är svårt att ha precision att tända rökpusten med tändstickor. Jag har testat att använda tändare och det går bra, men det är svårt att se när gasen är slut. Jag har testat att använda crème brulee-brännaren. Det går också bra, men det är svårt att se hur mycket gas det finns kvar – när man behöver använda den är gasen slut!

Men, nu har jag hittat en riktigt fiffig liten ”pistol” som är lätt att tända med en hand i en klumpig handske. Den finns på Biltema och kostar runt 80 kr. Den går att fylla på med gas och den gas som finns är synlig och skvalpar omkring. Det känns som om att den kommer att bli en riktig favorit i biodlarkorgen!

Nu ska crème-brulee-brännaren få flytta in i köket igen!

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

World Bee Day

Idag är det World Bee Day, instiftad av FN. Dagen firas på olika ställen i landet med att fokusera på de pollinerande insekterna. På en del platser delas fröpåsar ut med frön till växter som ger mycket pollen och nektar och på andra platser bygger man vildbihotell.

Jag har firat världsbidagen med mina kursdeltagare på nybörjarkursen. Idag har de fått besöka min hemmabigård och bekanta sig med invånarna. Vi gick igenom ett helt samhälle, kollade på skillnaden mellan drottning, arbetsbin och drönare och alla förstadier i form av ägg, larver, puppor. Vi fångade in en drönare som vi övade att märka (inför kommande drottningmärkningar kan det vara smart att öva på en drönare). Nu gör vi ett uppehåll över sommaren och jag hoppas att alla skaffar bin så att vi får träffas snart igen. Jag har lovat att vara med som stöd när de går igenom sina kupor. Förra gruppen uppskattade att jag kom och vi tittade igenom tillsammans.

Och från vänster har vi … inte lätt att känna igen någon i biodlarmunderingen.

Vi ska träffas i augusti igen då vi kommer att gå igenom vad som är viktigt att tänka när man slungar och hanterar honung.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Från bi till honungsburk

Ny artikel i Kanalen nr 18-2018 om bin och honung. Intervju med Per-Ivar Fransson, ordförande i Österåkers biodlarförening och mig. Artikeln handlar om vårarbeten i bigården.

Trevlig läsning!

Länk till artikel.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Ingen oro för mystisk bidöd i Västerort

… är rubriken på en artikel i Spånga Tidning med anledning av att många bisamhällen på Mälaröarna inte överlevt vintern.

Även hos oss har bisamhällen dött, men av mera förklarliga orsaker som att möss tagit sig in i kuporna och stört bina, att okunniga personer tagit bort locken på kuporna och av svält.

I samband med rengöringen av kupor där bin dött kommer vi att ta hand om döda bin för att kunna undersöka varför de dött. Det är möjligt att i efterhand analysera vad bina dött av, t ex varroa (ett kvalster) eller nosema (en svampsjukdom som förstör binas tarmfunktion). De döda bina läggs i frysen och så tar man fram lämplig mängd när man ska göra analysen.

Foto: Mikael Andersson

Länk till artikeln.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Bihusesyn

Igår kväll hade vi en gemensam genomgång i Österåkers Biodlarförening av årets Bihusesyn, som finns som bilaga till Bitidningen nr 4/2018. Att ha gått igenom Bihusesynen är ett krav för att få vara med på föreningarnas honungsprovning som ligger till grund för att få beställa etiketter till honungsburkarna från SBR.

Nu är det många som har egna etiketter på burkarna, men jag tycker ändå att det är viktigt att delta i honungsprovning och att följa de lagkrav som finns. Honung är ett livsmedel som andra ska äta!

Bihusesynen är ett verktyg för egenkontroll för att varje biodlare enkelt ska kunna kontrollera hur den egna biodlingen uppfyller de lagkrav som finns.

Vi kommer att erbjuda en genomgång av Bihusesyn även i Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening framöver.

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Stödfodring

Det är full aktivitet i bikuporna nu när det blivit varmare och solen skiner. Jag har inte vågat göra någon vårgenomgång än – jag vill inte riskera att det finns yngel som blir avkylt.

Några bin återkommer till kuporna med pollen. Gult till gulgrått i färgen. Kan komma från hassel tror min kompis Lotta?

Har varit till Sigtuna Honung idag och köpt några nya bikupor. Passade också på att köpa Neopoll som är ett stödfoder med pollen – Das Bienenbrot fur pollenarme Zeiten – som det står på paketet. (Bifoder för pollenfattiga tider fritt översatt).

Jag delade upp ett paket om 1 kg på mina 5 hemmakupor. Det var väldigt kladdigt. Jag lade en rejäl klick ovanpå ramarna och klämde fast plexiglaslocket. Bina var väldigt intresserade av fodret och flockades runt klickarna. Ska bli spännande att följa hur det går.

 

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar