Örtvandring

Idag har vi haft en örtvandring med Alexandra De Paoli. Det var Alexandra som lärde oss att koka salvor och krämer i höstas och nu fick vi mera kunskap om örter och läkeväxter, hur man plockar, torkar och förvarar dem och vad man kan göra av dem. Vi tillverkade både örtoljor och tinkturer under dagen. Väldigt spännande! Vi hade kursen i Honungsboden och jag fick faktiskt beröm för min vildvuxna, oklippta och ”ruffa” trädgård för Alexandra hittade alla de örter som hon ville dela med sig av till oss på en liten del av tomten!

Nu tar det 2-4 veckor innan min tinktur av vallört och örtolja med björkblad har dragit klart. Jag passade även på att göra en hostsirap av granstrunt och honung. Den ska också stå och dra några veckor innan den ska silas och användas.

Annonser
Publicerat i Hudvård | Lämna en kommentar

Praktik i bigården

Deltagarna som började sin nybörjarkurs den 26 mars (med träffar varannan vecka) har nu fått träffa bin i verkligheten. Jag hade sparat ett samhälle på en låda för att ha ett lite mer koncentrerat samhälle som vi kunde gå igenom tillsammans. Vi hade turen att även få hälsa på drottningen.

Vi utökade med ett yngelrum och gjorde en yngeluppflyttning.

Nu får vi hoppas att deltagarna får tag på egna bin så att de kan slunga sin egen honung när vi ses igen den 20 augusti. Annars har jag lovat att spara några ramar så att de även får lära sig slungning och honungshantering.

Vi har också kommit överens om att de får ringa efter mig (och hela gruppen) om de behöver stöd när de går igenom sina samhällen för första gången.

Kursen genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Biodlarbesök på en skola

Det är spännande att träffa elever i skolor. I höstas hade jag förmånen att få besöka 7 klasser i en skola i Bromma och förra veckan fick jag träffa två klasser i en skola i Spånga. Jag visar bilder och berättar om livet i en bikupa och har även med utrustning för att visa ramar, vax, biodlarens favoritredskap (rökpust, kupkniv) och har även en ”honungsbar” med olika sorters honung som eleverna får smaka på. Till allas förtjusning har jag biodlaroverallen på mig.

Jag avslutar med en liten quis där alla får hjälpas åt att gå igenom vilka matvaror som vi har kvar utan pollinatörer.

Vad av de olika matvarorna behöver pollineras? Rätt svar: Allt utom riset och majsen, som pollineras av vinden.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Våren är här!

Nu är dom på gång! Det är full aktivitet utanför kuporna med bin som hämtar pollen och vatten. Mina bin har ett favoritställe där de hämtar vatten och även där var det trängsel idag. Jag har flera fina (tycker jag i alla fall) fat med rent vatten och leca-kulor så att bina kan landa säkert när de ska hämta vatten. Där kunde jag inte hitta ett enda bi. Men det var riktig trängsel på en gammal presenning där det bildats några veck och där det finns gamla löv och smältvatten. Det gillar dom!

Alla mina samhällen hemma på tomten har överlevt vintern. Även det samhälle där taket och täckskivan blåste bort när stormen Alfrida besökte mina breddgrader i början av januari.

 

 

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Full rulle på Trädgårdsmässan

Biodlarna, stockholmsdistriktet, var utställare på Trädgårdsmässan i Älvsjö 21-24 mars.

I år fanns bl a 7 olika typer av kupor på plats för att visa hur man kan möblera sin trädgård efter eget tycke och smak. En kupa – flow hive – skapade förundran och många frågor. Den kupan har en ”kran” på baksidan där man kan tappa flytande honung direkt utan att gå omvägen via en slunga. Honungsbaren, med provsmak av olika sorters honung (raps-, blad- och ljunghonung) lockade också många besökare.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Gästspel i Wira Bruk

I sommar kommer jag förmodligen att samarbeta med Wira Restaurang i Wira Bruk. En idé är att placera en bikupa där – jag upptäckte en fantastisk lind i somras när jag var på besök. Så … kanske kommer det lite ”Wira-honung” framöver.

Jag kommer i alla fall att göra ett gästspel på restaurangen den 1 augusti då jag kommer att berätta om honung och erbjuda olika smakprover av honung från olika blommor. Välkommen till Wira den 1 augusti 2019!

 

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Ny återförsäljare i Vaxholm!

Nu kan man köpa min honung i Vaxholm! För närvarande finns båda sorterna – både honung från Rydbo Saltsjöbad och honung från bigården vid Östra Ryds kyrka.

Gör ett besök hos Waxholms Choklad, Hamngatan 9. Förutom min honung finns massor av spännande choklad, praliner och lakrits.

Det är Anna Knutola som är ny ägare till Waxholms Choklad.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Biodling för nybörjare, start 26 mars 2019

Lär dig biodling från grunden! En grundkurs i biodling för dig som funderar på att skaffa egna bin. Vi går igenom biodlingens förutsättningar, livet i ett bisamhälle, utrustning för bin och biodlare, att slunga och hantera honung. Besök i bigård.

Upplägg
Vi träffas varannan vecka, 5 gånger under våren och fortsätter sedan med 1 träff i augusti.
Kursdatum:
26/3, 9/4, 23/4, 7/5: Teori, adress SV Danderyd, Kevingeringen 7A.
21/5: Praktik i bigård, adress: Saltsjöstigen 4, Åkersberga.
13/8: Honungshantering, slungning av honung, adress: Saltsjöstigen 4, Åkersberga.
Mera info och anmälan.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Biodling i Indien

I september-oktober besökte jag Indien tillsammans med andra biodlare för att bland titta på det asiatiska honungsbiet, Apis Cerana, som är lite mindre än vårt europeiska honungsbi Apis Mellifera. Det indiska honungsbiet lever också i samhällen, som är mindre än våra och det medför att de producerar mindre honung. Det som är spännande med det asiatiska biet är att det är relativt okänsligt mot varroa-kvalstret, som är ett problem hos oss.

De biodlare som vi besökte hade integrerat sina bin i små kupor inomhus eller i ett skjul med getter eller andra husdjur. Ett enkelt hål i väggen, format som en romb, gjorde att de kunde flyga ut och in.

Apis cerana

Det verkade vara väldigt enkla kupor, av några ihopspikade brädor, där den bakersta brädan sattes fast med kogödsel!

Bina byggde små fina kakor och den honung vi fick smaka var väldigt aromatisk och välsmakande!

Apis cerana kakor

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Spånga Tidning

Maj o Micke Spånga tidningDet är alltid spännande att bli intervjuad! Här kommer en artikel från Spånga Tidning, som intervjuade Mikael Leymann och mig för några veckor sedan.

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar