Honungens dag 20 augusti

Stort firande av Honungens dag igår med en intervju om honung och biodling i P4.

https://sverigesradio.se/eftermiddagip4stockholm

Avsnitten är 15 minuter och 1 timme och 21 minuter in i programmet.

Förutom intervjun hade jag avslutning av den sista av mina nybörjarkurser. Vi hade honung på schemat och gick igenom hur man skattar, behandlar, ”burkar”, etiketterar mm honungen och de regler som gäller för hantering av livsmedel.

Några kommentarer från deltagarna:

  • ”Stort tack till dig och din smittande entusiasm. Det har verkligen varit inspirerande”
  • ”Stort tack till er alla för en väldigt kul och givande kurs!”

Av Maria J fick jag tom ett litet paket … jag som verkligen gillar små paket. I paketet ett helt bedårande litet bi på en honungsdroppe. Tack Maria!

Annonser
Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Intensivkursen – avslutning

Igår hade vi sista träffen med intensivkursens deltagare. Vi gick igenom honungshantering och hur man slungar honung i praktiken. Vi hjälptes åt att täcka av och sila och slunga och burka … Vattenhalten på den alldeles nyslungade honungen var 17,8 %.

En av de mindre ”extra”-deltagarna fick i uppgift att fixa etiketter till burkarna. De blev jättefina.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Wira Bruk

Laddat bordet utanför restaurangen med nyslungad honung och salvor från HonungsKraft! Vackert väder och många intresserade och intressanta besökare! Honungen från min bigård vid Östra Ryds kyrka tog slut – vet inte om det var tuppen på etiketten som lockade eller om det var inslaget av lind?

Publicerat i Biodling, Hudvård | Lämna en kommentar

Intensivkurs ”Biodling för nybörjare!

Då har jag genomfört en intensivutbildning i biodling för nybörjare. Det var en liten grupp deltagare som inte kunde gå en vanlig kurs eftersom de arbetar skift eller har ett schema som inte sträcker sig så långt fram i tiden att de kan boka in sig med flera träffar varje eller varannan vecka.

Vi har träffats två hela dagar och kommer att ses igen i augusti för att slunga honung och gå igenom hur man hanterar honung.

Det kanske blev lite ”korvstoppning”, men deltagarna uppskattade att vi gick igenom allt som vi brukar gå igenom på en kurs och nu känner de sig redo att skaffa bin! Jag kommer, precis som när jag håller andra kurser, att finnas till hands om de blir osäkra när de har kommit igång med sina egna bin.

På väg mot kuporna för att kolla i praktiken hur bland annat en drottning ser ut, arbetsbin, drönare.

En av deltagarna hörde av sig efteråt: ”Tack Maj! Det var såååå spännande och intressant. Och du var så bra också!! Enkelt och lättförståeligt på alla sätt. Trevlig miljö fick vi vistas i också.”

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Förra årets kursdeltagare …

Härom dagen fick jag tillfälle att besöka en bigård som några av förra årets kursdeltagare byggt upp. Det var en grupp som bokade in mig internt i stället för att gå en öppen kurs eftersom det var flera deltagare från samma organisation som ville bli biodlare som ett led i deras miljösatsning.

Det ser bra ut tycker jag! Gruppen har ordnat det fint för sina bin och bina verkade trivas. De flög ut och in i kuporna i en ständig ström.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Örtvandring

Idag har vi haft en örtvandring med Alexandra De Paoli. Det var Alexandra som lärde oss att koka salvor och krämer i höstas och nu fick vi mera kunskap om örter och läkeväxter, hur man plockar, torkar och förvarar dem och vad man kan göra av dem. Vi tillverkade både örtoljor och tinkturer under dagen. Väldigt spännande! Vi hade kursen i Honungsboden och jag fick faktiskt beröm för min vildvuxna, oklippta och ”ruffa” trädgård för Alexandra hittade alla de örter som hon ville dela med sig av till oss på en liten del av tomten!

Nu tar det 2-4 veckor innan min tinktur av vallört och örtolja med björkblad har dragit klart. Jag passade även på att göra en hostsirap av granstrunt och honung. Den ska också stå och dra några veckor innan den ska silas och användas.

Publicerat i Hudvård | Lämna en kommentar

Praktik i bigården

Deltagarna som började sin nybörjarkurs den 26 mars (med träffar varannan vecka) har nu fått träffa bin i verkligheten. Jag hade sparat ett samhälle på en låda för att ha ett lite mer koncentrerat samhälle som vi kunde gå igenom tillsammans. Vi hade turen att även få hälsa på drottningen.

Vi utökade med ett yngelrum och gjorde en yngeluppflyttning.

Nu får vi hoppas att deltagarna får tag på egna bin så att de kan slunga sin egen honung när vi ses igen den 20 augusti. Annars har jag lovat att spara några ramar så att de även får lära sig slungning och honungshantering.

Vi har också kommit överens om att de får ringa efter mig (och hela gruppen) om de behöver stöd när de går igenom sina samhällen för första gången.

Kursen genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Biodlarbesök på en skola

Det är spännande att träffa elever i skolor. I höstas hade jag förmånen att få besöka 7 klasser i en skola i Bromma och förra veckan fick jag träffa två klasser i en skola i Spånga. Jag visar bilder och berättar om livet i en bikupa och har även med utrustning för att visa ramar, vax, biodlarens favoritredskap (rökpust, kupkniv) och har även en ”honungsbar” med olika sorters honung som eleverna får smaka på. Till allas förtjusning har jag biodlaroverallen på mig.

Jag avslutar med en liten quis där alla får hjälpas åt att gå igenom vilka matvaror som vi har kvar utan pollinatörer.

Vad av de olika matvarorna behöver pollineras? Rätt svar: Allt utom riset och majsen, som pollineras av vinden.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Våren är här!

Nu är dom på gång! Det är full aktivitet utanför kuporna med bin som hämtar pollen och vatten. Mina bin har ett favoritställe där de hämtar vatten och även där var det trängsel idag. Jag har flera fina (tycker jag i alla fall) fat med rent vatten och leca-kulor så att bina kan landa säkert när de ska hämta vatten. Där kunde jag inte hitta ett enda bi. Men det var riktig trängsel på en gammal presenning där det bildats några veck och där det finns gamla löv och smältvatten. Det gillar dom!

Alla mina samhällen hemma på tomten har överlevt vintern. Även det samhälle där taket och täckskivan blåste bort när stormen Alfrida besökte mina breddgrader i början av januari.

 

 

 

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Full rulle på Trädgårdsmässan

Biodlarna, stockholmsdistriktet, var utställare på Trädgårdsmässan i Älvsjö 21-24 mars.

I år fanns bl a 7 olika typer av kupor på plats för att visa hur man kan möblera sin trädgård efter eget tycke och smak. En kupa – flow hive – skapade förundran och många frågor. Den kupan har en ”kran” på baksidan där man kan tappa flytande honung direkt utan att gå omvägen via en slunga. Honungsbaren, med provsmak av olika sorters honung (raps-, blad- och ljunghonung) lockade också många besökare.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar