Kursdeltagarna slungar honung

Den 20 augusti bjöd jag in mina kursdeltagare till en dag med slungning och hantering av honung. De deltagare som har hunnit få honung tog med sina ramar som vi avtäckte gemensamt och sedan slungade.

Glädjen var stor när hinkarna fylldes med deras alldeles egna honung.

kurshonung

 

 

Annonser
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Framtidens mat?!

I samband med biodlarkongressen Beecome, i Malmö, förra våren lyssnade jag på föreläsningen ”Ätbara insekter” av Annette Bruun Jensen från Köpenhamns Universitet. I stora delar av världen ingår insekter och larver i den ordinarie kosten. Efter föreläsningen fick de som ville testa att äta drönare i praktiken och det ville jag förstås! Visst kände jag ett motstånd när jag såg drönarlarven ligga i handen och sedan föra honom till munnen … men det gick.

Drönare 400

Som alla vet ingår drönarutskärning som en av metoderna att bekämpa varroa. Vad kan man då göra med sina utskurna drönare? Hönsmat? Mat till vilda fåglar? Eller människomat? Jag börjar med att lägga hela den utskurna vaxkakan i en plastpåse i frysen för att vara säker på att inte orsaka onödigt lidande och för att behålla färskhet och näringsinnehåll. Det hade blivit ganska fullt i frysen och jag bestämde mig för att testa att göra en drönarrätt en kväll när maken var borta. Jag bröt en bit av en frusen vaxkaka och det var lätt att pilla ur drönarna så länge kakan var frusen. Vartefter kakan tinade blev drönarna mjuka och svåra att hantera. De över gick från larver till mos.

Jag fräste en dryg deciliter drönare i smör till gyllene färg, strödde lite fint salt över (Sel-de-Guerande från salinerna i Frankrike) och fyllde två avocadohalvor. För att det skulle se lite piffigt ut placerade jag några dillvippor på toppen. Jo, det gick att äta. Drönare smakar inte så mycket i sig själva. Nästa gång kommer jag nog att ha en god sås eller dressing till.

Drönare, avocado

Publicerat i Recept | Lämna en kommentar

Sorthonung

Eftersom honungen från mina två bigårdar kommer från helt olika blommor och därför har skillnader i smak och färg har jag valt att ha olika symboler på etiketterna.

Honungen från Rydbo Saltsjöbad har en livboj, liknande den som finns vid områdets två badplatser.
Livboj RS 200

Honungen från kyrkan vid Östra Ryd pryds av den stolta tuppen som finns på kyrktornet. Jag tog ett foto av originaltuppen och tecknade sedan av den.
Tupp 001svart vänster 200

Som kronan på verket använder jag en locksäkring från Svenska Bin. Locksäkringen visar att ingen har öppnat burken sedan jag fyllt den med honung och stängt locket.
Svenska bin 200

Svenska Bin är en ideell förening, vars syfte är att marknadsföra svensk honung och informera om binas viktiga pollineringsarbete. Det mesta som handlar om bin och honung i svenska media har sitt ursprung i Svenska Bins duktiga kommunikatörer.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honung i ram

honungsram

Så här ser helt ”rå” honung ut när den ligger i sina vaxceller som bina byggt i den ram som jag som biodlare sätter in i kupan. När bina hämtar nektar ur blommorna innehåller den mycket vatten. För att honungen inte ska jäsa i kupan bearbetar bina honungen så att den innehåller max 20 % vatten. När bina anser att honungen är färdig och lagringsduglig förseglar de cellen med ett vaxlock. Den honung som jag slungat hittills i år har en vattenhalt på 17 %.

Jag använder halvlådor till skattlådor. Därför är ramarna ganska små och de väger mellan 1,5 kg till 1,8 kg när de är fyllda med honung.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar

Honungsbodens snabbköp

Honungsbodens snabbköp

Honungsbodens snabbköp finns öppet så länge som jag har honung till försäljning. Snabbköpet består av en liten låda, uppsatt på Honungsbodens gavel, och i lådan fyller jag på med honungsburkar vartefter det behövs. Adressen är Saltsjöstigen 4, Rydbo Saltsjöbad, Åkersberga. För närvarande finns det honung från mina bigårdar i Rydbo Saltsjöbad och vid Östra Ryds kyrka. Min honung finns också till försäljning hos Länsmansgårdens Café i Åkersberga.

Honung kommer från nektar från de blommor som bina besökt. Sorthonung kallas den honung som till stor del kommer från samma blomsort. Exempel på sorthonung är t ex maskroshonung, lindhonung, ljunghonung. Blomsorten påverkar också vilken färg honungen får. Maskroshonung blir gyllengul och ljunghonung blir mörk i färgen. Honungen från Rydbo Saltsjöbad kommer från vilda och odlade blommor, bärbuskar och fruktträd. Honungen från Östra Ryd kommer från vårblommor, raps och lindblommor. Honungen från varje slungning blir olika och därför kan man säga att varje slungning är ”limited edition”.

Honungen är skonsamt hanterad och den är inte uppvärmd.

Vissa av mina kunder vill ha helt ”rå” honung som ligger kvar i sina celler i den ram där bina lagrat den.

Honungen finns i 500- och 250-grams burkar. Priset är 80 kr för 500 gram och 40 kr för 250 gram. Swishbetalning. Honung i ram kostar 130 kr/kg och behöver beställas i förväg. Jag använder halvramar och varje ram med honung väger mellan 1,5 kg och 1,8 kg.

Publicerat i Biodling | Lämna en kommentar