Honung

Honung 2018 från Rydbo Saltsjöbad och Östra Ryd.

  • 500 gram kostar 80 kr
  • 250 gram kostar 50 kr

Återförsäljare får andra priser.

Jag slungar flera gånger under säsongen för att fånga de specifika smaker och aromer som honung har. Det är skillnad i smak och färg på försommarhonung och honung som slungas senare. Försommarhonung består av nektar från vårblommor, blommande fruktträd och bärbuskar. I sommarhonungen kommer andra blommor in, som klöver, odlade blommor, raps och lind. Varje slungning är ”limited edition”. De blommor som bidragit med sin nektar har vissnat ner och ersatts av andra. De kommer förhoppningsvis tillbaka nästa år.

Jag brukar erbjuda:

  • Kakhonung (honung som ligger kvar i sina celler i vaxkakan).
  • Nyslungad och flytande honung.
  • Honung som är ympad och rörd så att den blir fast men krämig.

Några av mina kunder vill ha sin honung helt rå – den hälls på burk när den är nyslungad och kristalliseras med tiden så att honungen blir kornig med större och mindre kristaller.  ”Till jul är den helt perfekt”, säger min kund Nils, som köper nyslungad honung som han lagrar själv.

I många delar av världen gillar man när honungen är kristalliserad, medan vi i Sverige vill ha krämig, mjuk och bredbar honung.

Några av mina kunder vill ha sin honung helt oslungad i sin vaxkaka. Då väljer jag ut välfyllda och vackra kakor som jag plastar in för att undvika att det blir kladdigt.

 

 

 

 

 

Annonser